Når man kommer til Mokkahouse og går på opdagelse i butikken, er der mere der rammer sanserne end duften af kaffe. Selve bygningen på Lystrupvej 62 har et særpræg, som især er tydeligt, når man  kommer ud i baglokalerne med højt til loftet og en særlig industriel følelse – og det er ikke uden grund, for bygningen har en forhistorie med en interessant forbindelse til kaffe.

Hammerschmidt Kliché Fabrikken

Historien går tilbage til Hammerschmidt Kliché Fabrik, som lavede stempler, og zink-klichéer, som blev brug til bl.a. at trykke illustrationer i blade og bøger. Virksomheden blev en stor succes, og udviklede i løbet af 1960erne en egentlig fotovirksomhed – Hammerschmidt Foto, som indrettede en stor produktion i bygningen på Lystrupvej. Her lavede man portrætfoto, reklamefoto og industriel produktion af farvefoto. Fabrikken havde 150 medarbejdere da den blev solgt til Kodak i 1987. Herefter fortsatte fotografiproduktionen ind til Kodak forlod bygningen i 2004.

Men hvad har fotoproduktion med kaffe at gøre?

I dag er den fotografiske produktion næsten fuldstændig digital, men interessen for analog fotografi lever stadig, både blandt professionelle fotografer og engagerede amatører. Måske har man fundet en gammel Minolta SR-1 på et loppemarked og vil prøve at eksperimentere lidt med 35mm film. Man sidder sikkert også og drikker en kop kaffe, men hvad gør man med den sidste slat kaffe, som er blevet kold? Man bruger den selvfølgelig til at fremkalde film med!

Fremkaldning af film

Tilbage i 1995 eksperimenterede en gruppe forskere på Rochester Institute of Technology med at fremkalde film med almindelige kemikalier, som findes i hjemmet. De opdagede at kaffe kunne bruges som alternativ fremkaldervæske, og efter at have eksperimenteret med forskellige temperaturer, tilsætningsstoffer og fremkaldetider, offentliggjorde de deres erfaringer. Siden hen er filmfremkaldelse med kaffe blevet kendt som ”Caffenol”, og der findes i dag et væld af opskrifter på nettet og forskellige fora, hvor folk deler billeder, som er fremkaldt med kaffe.

Før du bruger kvalitetskaffe fra Mokkahouse til at fremkalde film med, skal det dog siges, at kaffens smag og kvalitet ikke har nogen betydning for dens evne som fremkalder, så den billige instantkaffe fra discountkæden kan også fremkalde dine billeder. 

At fremkalde billeder med kaffe er måske lidt mere kompliceret end bare at smide en rulle film ned i en kop kaffe, men de grundlæggende remedier er en kold kop kaffe og soda – vel at bemærke ikke kaustisk soda! – det anbefales at købe en kommerciel fikservæske, men hvis man har hele dagen, kan saltvand også gøre det.

Caffenol-bevægelsen har sin egen hjemmeside: www.caffenol.org hvor de beskriver opskrifter og fremgangsmåder, og har en interviewserie med fotografer, som fremkalder billeder med kaffe.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.