Fra viden til visdom

Der er ikke noget som en gåtur til at rense ud i systemet efter en dag hvor overvejelser og beslutninger har fyldt hovedet. Man går lige en tur rundt i kvarteret, ud i skoven eller ned til vandet og får lidt frisk luft, inden man vender snuden hjemad med fornyet energi. Denne lille udrensning er med til at bevare status quo, men hvis man vil opleve en mere dybdegående transformation, må man gå lidt anderledes til værks. Hvad med at gå en lang tur? En rigtig lang tur. F.eks. 900 km gennem Spanien til Santiago de Compostela.

Når man man tager syv uger ud af kalenderen og går caminoen, får man mere end bare luft til hjernen. Man oplever sig selv på en helt ny måde. Man mærker uden filter og der starter en proces, som omdanner viden til indre visdom. Den indre visdom er grundstenen i den menneskelige bæredygtighed, som opretholder mennesket gennem livets genvordigheder. Når vi prøver at finde ud af vores personlige ”hvorfor” – hvad vi stræber efter, og hvad der giver mening i livet, udvikler vi indre visdom efterhånden som vores ”hvorfor” bliver realiseret. Caminoen er katalysator for den udvikling, hvor vores menneskelige potentialer udvikler sig til bæredygtighed.

Camino og kaffe

Når man når en vis modenhed, har man gennem sit liv opbygget en stor viden. Man har fået en række erfaringer. Nogle ting er lykkedes og andre er ikke. Denne viden er potentiale, som på caminoen bliver til en indre visdom, som ændrer ens person, så man bliver den bedste udgave af sig selv.

På samme måde har kaffen et potentiale, som er udviklet gennem plantens kultivering og omsorgsfulde opvækst. Hvad planten har oplevet af vind og vejr, og mærket med rødderne, bliver i sidste ende til et potentiale, som er gemt i kaffebønnen. Vi kan indfri det potentiale ved at give den modne kaffebønne den helt rigtige behandling fra plukningen til fermentering, tørring, ristning, maling og brygning, inden den færdige, varme kaffe er klar i koppen som den bedste udgave af sig selv – som det vi kalder vores signaturkaffe – MOKKAHOUSE BRASILIEN. En kaffe, som er nøje udvalgt, og dyrket og bearbejdet efter bæredygtige standarder i samarbejde med naturen og de mennesker, som lever af at dyrke kaffe.

Hvad er så kaffens indre visdom i sidste ende, når alle dens potentialer er realiseret? Det er smagen og oplevelsen som venter i koppen. Duften og smagen af friskbrygget kaffe, som på det helt rigtige tidspunkt på dagen giver en ro og forsoning, som i sig selv er terapeutisk, og som kan være med til at give én perspektiv på livet – en refleksionsstund, hvor man kan tænke på sine egne potentialer, og fundere over hvordan man kan bruge sin egen indre visdom til gavn for verden.

Når man kommer til Mokkahouse og går på opdagelse i butikken, er der mere der rammer sanserne end duften af kaffe. Selve bygningen på Lystrupvej 62 har et særpræg, som især er tydeligt, når man  kommer ud i baglokalerne med højt til loftet og en særlig industriel følelse – og det er ikke uden grund, for bygningen har en forhistorie med en interessant forbindelse til kaffe.

Hammerschmidt Kliché Fabrikken

Historien går tilbage til Hammerschmidt Kliché Fabrik, som lavede stempler, og zink-klichéer, som blev brug til bl.a. at trykke illustrationer i blade og bøger. Virksomheden blev en stor succes, og udviklede i løbet af 1960erne en egentlig fotovirksomhed – Hammerschmidt Foto, som indrettede en stor produktion i bygningen på Lystrupvej. Her lavede man portrætfoto, reklamefoto og industriel produktion af farvefoto. Fabrikken havde 150 medarbejdere da den blev solgt til Kodak i 1987. Herefter fortsatte fotografiproduktionen ind til Kodak forlod bygningen i 2004.

Men hvad har fotoproduktion med kaffe at gøre?

I dag er den fotografiske produktion næsten fuldstændig digital, men interessen for analog fotografi lever stadig, både blandt professionelle fotografer og engagerede amatører. Måske har man fundet en gammel Minolta SR-1 på et loppemarked og vil prøve at eksperimentere lidt med 35mm film. Man sidder sikkert også og drikker en kop kaffe, men hvad gør man med den sidste slat kaffe, som er blevet kold? Man bruger den selvfølgelig til at fremkalde film med!

Fremkaldning af film

Tilbage i 1995 eksperimenterede en gruppe forskere på Rochester Institute of Technology med at fremkalde film med almindelige kemikalier, som findes i hjemmet. De opdagede at kaffe kunne bruges som alternativ fremkaldervæske, og efter at have eksperimenteret med forskellige temperaturer, tilsætningsstoffer og fremkaldetider, offentliggjorde de deres erfaringer. Siden hen er filmfremkaldelse med kaffe blevet kendt som ”Caffenol”, og der findes i dag et væld af opskrifter på nettet og forskellige fora, hvor folk deler billeder, som er fremkaldt med kaffe.

Før du bruger kvalitetskaffe fra Mokkahouse til at fremkalde film med, skal det dog siges, at kaffens smag og kvalitet ikke har nogen betydning for dens evne som fremkalder, så den billige instantkaffe fra discountkæden kan også fremkalde dine billeder. 

At fremkalde billeder med kaffe er måske lidt mere kompliceret end bare at smide en rulle film ned i en kop kaffe, men de grundlæggende remedier er en kold kop kaffe og soda – vel at bemærke ikke kaustisk soda! – det anbefales at købe en kommerciel fikservæske, men hvis man har hele dagen, kan saltvand også gøre det.

Caffenol-bevægelsen har sin egen hjemmeside: www.caffenol.org hvor de beskriver opskrifter og fremgangsmåder, og har en interviewserie med fotografer, som fremkalder billeder med kaffe.