En del af MOKKAHOUSES forretningskoncept er at lave socialt entreprenørskab og vi har gennem årene arbejdet med mange forskellige projekter og cases, der har til formål at hjælpe andre mennesker. Vi havde i 2020 planlagt en del forskellige projekter, som desværre måtte sættes på standby, da Corona kom og væltede verden som vi kendte den. Derfor var det for os en fantastisk dag, da Tom fra Nyborg statsfængsel ringede for at høre lidt mere om vores hobby kafferistere. Han havde et projekt som går ud på at give de indsatte nogen kompetencer, som de dels kan bruge, på den anden side, når de kommer ud, dels at give dem noget selvtillid og tro på at der findes en anden vej.

Efter at have leveret 7 nye kafferistere til værkstedet i Nyborg statsfængsel i december, spurgte vi Tom om han ikke ville prøve at sætte et par ord på, det som de havde oplevet med risterne.  

I Kriminalforsorgen er ordet ”Resocialisering” hele omdrejningspunktet i vores arbejde med de indsatte. Det drejer sig om at gøre dem klogere på egne ressourcer og tillægge dem nye, der ikke har med kriminalitet at gøre.

Da jeg startede i Nyborg Fængsel som faglærer (jeg driver en kokkeskole hvor der er mulighed for at tage EUD G2) opdagede jeg efter et par år, hvor meget beskæftigelse der efter min mening, ikke gav de indsatte noget at kunne arbejde videre med, og som næsten var fordummende, i stedet for at være hjerneudviklende. Jeg satte mig for at jeg ville prøve at opstarte et værksted, som kunne give de indsatte en udfordring og en viden, som de ville kunne tage med sig, og hvis de havde lyst, også kunne opstarte med når de kom ud. Jeg er gerne konsulent på det, hvis de ønsker det. Jeg startede en delikatessefabrikation, hvor der startede 3 indsatte, med at producere is og marmelade. Produkterne blev solgt til indsatte og butikker i lokalområdet. Det blev meget hurtigt en succes og vi måtte udvide arbejdskraften med yderligere 7 indsatte, så vi nu er 10 indsatte og 2 fuldtidsbeskæftigede civilansatte, der arbejder med delikatesser. Vores udvalg er også blevet væsentligt forøget samt at kundekredsen er steget meget kraftigt. Vi har nu produceret vores marmeladeglas nr. 120.000 og når man tænker på at alt skal foregå ved håndkraft, så er det ikke helt tosset.

Med dette i mente, var det tiden til at prøve noget nyt igen, og ledelsen i fængslet foreslog et kafferisteri, som jeg blev bedt om at opstarte. Vi er nu nået så langt, at vi mangler de sidste godkendelser til at måtte producere økologisk. Det det gør ved de indsatte i delikatessen, er at dagen foregår med en meget fornuftig og relevant beskæftigelse, hvor den kreativitet og akkuratesse de har brugt på deres kriminalitet, kan de nu kanalisere ned i et produkt, der skal ud til offentligheden, i form af et luksusprodukt som kan nydes af den almindelige borger. Når man ser de indsatte der er i beskæftigelse i risteriet (i øjeblikket prøverister vi), kræver det et overblik i forhold til et arbejdsflow, en akkuratesse i forhold til ristningen og et håndlag i forhold til at betjene maskinerne, i en arbejdsdag der er fyldt ud med en relevant beskæftigelse. Vi planlægger også at give dem en barista uddannelse/ kursus, hvilket vil give dem bevis på det de kan, og måske hvis de har lyst, et arbejde i cafébranchen. Vi har en meget lang venteliste fra indsatte der ønsker at få et arbejde i disse beskæftigelser. Vi håndplukker vores indsatte der skal arbejde med fødevarer, og vi har på intet tidspunkt haft problemer med varer der var kontamineret eller behandlet sløset. De går på i deres opgaver med en tilgang som jeg i min vildeste fantasi, ikke havde forestillet mig.

Man skal også give de indsatte medbestemmelse i stort set alle processer omkring produktionen. Dette giver ejerfornemmelse af værkstedet, og giver de indsatte et boost, når vi får mails retur med masser af ros, og de ansatte der køber direkte fra produktionsværkstedet, bliver serviceret med diverse smagsprøver og en service, enhver butiksansat kun kan misunde. De finder ud af at deres fantasi og kreativitet kan bruges i andre sammenhænge og at kunne indgå i en arbejdsplads.

For os i MOKKAHOUSE er det at riste kaffe ren terapi i alle henseender. Fokus, sanser, ro og det at skabe går op i en højere enhed og der var ikke tvivl i vores sind et eneste øjeblik, da vi hørte om projektet første gang. Dette kunne kun blive en succes, når vi tænker på hvad kaffe og kafferistning i særdeleshed kan gøre for folk.

du finder kafferisterne her Kafferister | Køb den hos MokkaHouse

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.