At brygge filterkaffe er, omend det synes simpelt, et meget komplekst håndværk. Ligesom hvert individ har sin egen personlige håndskrift, har hvert individ også sin egen personlige “bryggemetode” til filterkaffe. En af årsagerne er at vi overhælder det kogende vand ganske forskelligt. Derfor er det sjovt at eksperimentere med filterkaffe brygning, og se om smagen og udtrykket bliver forskelligt i forhold til andres brygning, selvom samme bønne benyttes. Det er også sjovt at gå på opdagelse i forskellige slags bønner, vi har et varieret udvalg af håndristede kaffebønner til filterkaffe fra mange forskellige kaffelande. Hvis du vil vide mere om bønner, så klik her på kaffebønner.

Filterkaffe og “Third Wave Coffee”

Hvad har ”Third Wave Coffee” med filterkaffe at gøre? Third Wave Coffee åbnede verdens øjne op for, at filterkaffe kan smage godt, og ikke bare have en opkvikkende effekt. Inspirationen til ”Third Wave Coffee” kommer fra Japan, hvor de i generationer har udforsket filterkaffe ned til mindste detalje. De har benyttet noget der minder om ”filterkaffe metoden” på deres cafeer kaldet ”kissaten”. Her tog det ellers fart, man begyndte at kæle for kaffen, udvælge bønner af højeste kvalitet og fra lande der kunne indfri de smagsnoter man søgte. En måde at undersøge smagsnoterne i en kaffe på er ved ”cupping”, hvor det er muligt at finde den smag og risteprofil man søger.

Når barista og rister samarbejder om smagsprofiler på filterkaffe, kan de udvikle en kaffe som egner sig særligt godt i håndbrygget filterkaffe, netop samarbejdet og udviklingen af kaffe er essensen i “Third Wave Coffee”.

Kaffeudstyret som primært benyttes var måske aldrig blevet opfundet, hvis det ikke var for de japanske virksomheders indsats. Moderne japansk udstyr har sat sit præg på kaffemarkedet i dag, og er anerkendt, f.eks. er der Hario, som er et japansk mærke, der laver udstyr til filterkaffe.

Dosering til filterkaffe

Når du skal brygge filterkaffe er din dosering ret væsentlig. Man har tendens til at dosere den kaffe fra supermarkedet højere, grundet manglende smag. Vores kaffe er af høj kvalitet og friskristet, og har derfor masser af smag. Derfor vil du opleve at du kan nedsætte doseringen, når du laver filterkaffe.

Hos MOKKAHOUSE er vores huskeregel altid 7-8 g kaffe pr. dl. vand. Det vil sige at til et filterkaffe bryg med 1L skal du bruge 70-80g kaffe. Hvis du syntes at kaffen bliver for tynd kan det være fordi den er kværnet for groft. Får din filterkaffe en lidt ”spids” eller sur smag, er det fordi den overekstraherer og du har kværnet kaffen for fint.

Bryggeguides til forskellige filterkaffe metoder kan findes her:

Stempelkaffe, Chemex bryggeren, Aeropress

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.